tisdag 19 januari 2010

Torsdag blev en heldag på sjukhuset

Inledde dagens sjukhusbesök 0840. man skulle titta på "knutorna".
Första kommentaren från dr blev: Har du haft äggstockscancer innan ?!?---ehhh vaaaaA...NÄÄÄ... är det det jag har nu då ? Snacka om smäll mitt i solar plexus... blev helt paff av den raka och okänsliga frågan.
Nog för att jag oroat mig men detta hade jag inte väntat som första fråga...
Hon svarade då att ja, det vet jag inte, det är ju det jag ska kolla nu.
Nåja efter ett tag var undersöknigen klar, och hon var hårdhänt och det gjorde så ont att jag kallsvettades, men inte fick jag nåt besked inte.
Istället blev jag tillfrågad om jag ville delta i en studie där de skulle analysera olika blodprover, (Det stod 3 rör på pappret, men det blev 7 olika rör el om det var 9,) för att i framtiden kunna skilja mellan godartade och elakartade tumörer i äggstockarna. Först får man lust att säga NEJ med tanke på okänsligheten.... men sen tänkte jag ett steg längre och tänkte att det är ju inte dr som får glädje av det utan andra kvinnor som hamnar i samma situation som jag är nu,,
Nåja 1 timme senare var det ner på mottagningen och träffa sjuksystrar och en av de läkare som skulle vara med på operationen.
I mina papper där som hon hade stod det att jag fött ett barn. Det är jag helt ovetande om sade jag till henne. Har ni rätt papper på rätt person framme, jodå det hade de. Hmmm ibland undrar man verkligen. Man måste vara frisk för att vara sjuk.
Så där fick man lägga in en liten protest och tala om att så vitt jag vet, och jag borde ju veta, så har jag inte fött något barn.
Nåja när jag var klar där så var det ner till provtagningen och lämna alla de rör som skulle till studien/forskningen. Två blodprover skulle användas nu inför op på måndag. Ett skulle frysas ner och skickas till Leuven i Belgien. Där de specialiserat sig på nån sorts provtagning, men där får varken jag el min dr reda på resultaten..Det frysta provet sparas i upp till 5 år efter att de första analyserna gjorts. Detta för at man i framtiden ev ska kunna använda det igen för att kunna göra nya prover för att särskilja de godartarde från de elakartade tumörer.
I pappret jag fick med hem står det:
Du har ingen egen nytta av att vara med i forskningsprojektet, men dina medsystrar i framtiden kan förhoppningsvis få glädje av de nya metoder som snvänds för att skilja de godartade från de elakartade förändringar som finns i äggstocken. Vi kan inte förutse om vi i framtiden kan komma att finna något i blodproverna som skulle kunna vara av betydelse för dig själv. Gör vi det kommer vi att kontakta dig....
Tack det var ju snällt tänker jag då.
Sen var det dags för lunchpaus. Åkte hem ok käkade lite och skulle vara tillbaka vid 1340. Då var det dags för ett snack med narkosläkaren. Vad jag kunde förvänta mig och så berättade han vilka olika roilga mixer och cocktalis han hade att erbjuda mot smärta och illamående efter operationen. SÅ det verkade lovande.
När jag kom ner till bilen hade jag fått p-bot.,,,grrrr
Efter denna heldag på UMAS var jag helslut och bara softade i soffan.


"En tumregel när det gäller medicinska råd är att ta allt läkaren säger med en nypa aspirin"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TACK för din kommentar....