måndag 1 november 2010

Vårdgaranti finns den ?

Vårdgaranti - finns den ?
Eller är det bara ett fint ord man använder ?
Just nu är det så att man ska få vård inom 90 dagar.
Politikerna ville vid valet sänka det till 60 dagar.
Till vilken nytta då undrar man, när de inte ens kan hålla de 90 dagarna.



Jag har ju haft lite problem med min hälsena. Var hos dr i maj, och juni. Han remitterade vidare till ortopeden på sjukhuset i Malmö och till specialist i Lund.
I Lund tog de emot mig och sa att jag behövde ytterligare specialistvård och remitterade till Malmö, men det kunde dröja.
I Malmö på orotpeden var det 14 månaders väntetid. Jag krävde då vårdgaranti. Det var inte helt populärt kan jag säga. Medan jag väntat har jag vänt mig till en privat läkare där man får bekosta ALLA kostnader själv, mottagning, varje injektion osv osv.
Men då jag inte fick annan hjälp var detta den enda lösningen.
Han var duktig, och injicerade foten med 5 sprutor. Jag var bra i foten tillfälligt, och det var det han sade också att det hjälper tillfälligt. Det blev 2 månader drygt och jag är mkt tacksam för dessa månader utan svullen fot.

Jag ringde tillbaka till sjukhuset och frågade hur det gick för jag började få ont i foten igen. Men hon ville inte ens prata med mig, för hon hade skickat det vidare till idrottsmedicinsk avdelning. (Trots hon sagt innan att jag skulle skickas till Halmstad) Ok, jag ringde dit, till idrotssmedicin alltså. Jodå de skulle börja med sklerusering (behandling för dålig hälsena), men det skulle bara bestämmas först hur det skulle bli med betalning och ersättning. Men till 1 nov skulle det iaf vara klart. Ja, vad bra sa jag för jag åker på sem 11 nov och då måste jag ha fått hjälp. Jodå, det var lugnt. Ringde igen efter 2 veckor o frågade hur det gick, jo då det löser sig. Ja, för annars måste jag söka hjälp hos den privatpraktisernade dr igen. Nej, det behövdes inte, sa hon. Ringde igen i tisdags o frågade hur det gick, började få lätt panik nu. Jo sa hon glatt, nu så ska vi dra igång, men du får åka till Lund för så blev bäst när man diskuterat hur det skulle finansieras, hela projektet.
Tack vad fint, när kan jag komma då ? Du är välkommen den 16 nov.

*SUCK*.......... Men snälla du, vi har pratats vid massor av ggr och jag har sagt att jag måste ha hjälp INNAN den 11 nov. Nu blir min semester kanske förstörd...... inte kunna gå ordentligt, och ha en svullen tråkig fot med sig är ingen hit.
Det är inte ditt fel sade jag till henne, men jag mste ju få säga till nån som kan föra det vidare att det blev skit av hela grejen. Och hon förstod mig.....

Ja jag är ledsen sa hon men nu är det så här. Jaha vad ska jag göra nu då? Finns inte en chans att jag får tid hos privata dr nu. Han har lång väntetid, iaf 1 månad minst.
Hur ska jag göra med min fot nu då ? Ja, det var tyvärr inget de kunde göra.

Nu har det gått mer än 120 dagar och ingen hjälp får man. Är det det som kallas vårdgaranti. ?

Fick i panik ringa "min" dr på Capio citykliniken och få en akuttid i fredags. (Det var han som skickade remisser för att jag skulle få hjälp redan i juni.)
Jag var uppgiven då jag kom dit, på gränsen till gråtfärdig. Och han sa att han inte var förvånad, men att han skulle hjälpa mig så gott han kunde. Vilket ger hjälp och lindring i kanske en dryg månad. Så han tog fram sprutan och injicerade cortison. För att få ner svullanden, men det gör samtidigt att hälsenan blir MKT skör och ömtålig den första veckan efter injektion. Så det blev sjukskrivning och vila i 1 vecka. Jag vill ju verkligen inte att hälsenan går av nu....
Vill INTE vara sjukskriven, men vad ska man göra ?

Hoppas nu bara att detta hjälper..... Tar små korta promenader varje dag, för foten får inte heller vare helt stilla. Men plan mark gäller, inga trappor och när foten gör ont, upp i högläge med den.

Ska iofs inte klaga för mkt för detta är första gången jag drabbas av att inte få vård.

Alltid innan har det fungerat klockrent. Att få tid till dr i tid (inom 90 dagar) Att de sen inte alltid har kunnat hjälpa mig det är en annan sak.

På tal om hjälp. Jag fick ju insatt en spiral den 4 oktober pga av alla mina kramper och blödnigar, och peppar peppar sen dess har jag haft obetydligt ont. Hoppas det håller i sig iaf. Ingen är gladare än jag. Så här i efterhand undrar jag varför man lät det gå 9 månader innan man gjorde denna insatsen.

Men men gjort är gjort. Huvudsaken är att jag nu har det mkt mkt bättre.

Älskade M är sjuk, började känna sig krasslig i lö-kväll. Och har nu väldigt ont i halsen och känner sig ruggig. Ligger och sover el vilar iaf. Så jag håller mig på avstånd, för halsont kan jag vara utan.

Älskade M blev dessutom morbror i natt kl 2 till en liten gosse på 3,5 kg.



Ha en finfin höstdag.

KRAM Cecilia



"Att göra det rätta är ingen GARANTI mot oturen"

5 kommentarer:

  1. Råder dig att maila Katrin Z så kan hon riva sjukhuset åt dig ;-)

    Vi håller tummarna för dig ang fot och håll dig ifrån M så han inte smittar dig. Fast är han manligt-hemskt-mycket-sjuk så kanske du drabbas av samma och nyser 4 gånger ;-)
    KRAM

    SvaraRadera
  2. Tant: Njae vill ju inte riva sjukhuset, då tar det ju ännu längre tid att få hjälp ;-)

    Som tur är så är M inte en sån man som är dödligt sjuk när han har halsont, en av de få jag känner faktiskt. Men han är nog dubbelt så sjuk ändå utan att säga det högt...;-)

    KRAM

    SvaraRadera
  3. Tipsa dem om att här nere får man vård samma dag - oavsett vad man ska vårdas för. Här finns inga köer alls. Funkar kanon!

    SvaraRadera
  4. Anya: Tror du man kan få resan ner till dig betald ?
    Enligt vårdgarantiavtalet står det att del av resan till annan kommun ersätts...:)

    SvaraRadera
  5. Tyvärr har inte sjuka kassan något avtal med detta land. Synd, för de hade kunnat lära sig ett och annat. :-)

    SvaraRadera

TACK för din kommentar....